Huomiota herättämätön paketti
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksille
 • Huomiota herättämätön paketti
 • Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksille
Glitterillä koristeltuja kuukuppeja kukkakimpussa pinkkiä taustaa vastenGlitterillä koristeltuja kuukuppeja kukkakimpussa pinkkiä taustaa vasten
Oppaat
Author
Päivitetty viimeksi:23/10/2020

Kuukupit - Ultimaattinen opas

Sisällysluettelo

Kuukupit kasvattavat suosiotaan kovaa tahtia. Yhä useammat naiset vaihtavat siteet ja tamponit tähän ympäristöä ja rahaa säästävään vaihtoehtoon. Mutta monille sen käyttö on vielä aivan uusi alue, jota voi olla vaikea lähestyä.

Toivomme, että voisit tuntea olosi täysin varmaksi kuukautiskupin käytön suhteen. Siksi kirjoitimme tämän oppaan, jossa käymme läpi monia siihen liittyviä kysymyksiä. Opit mm. kuinka se asetetaan paikoilleen, miten pitkään voit käyttää sitä kerrallaan ja paljon muuta.

Mikä ihmeen kuukuppi?

Kuukuppi on hygieniatuote ja kuukautissuoja siinä missä siteet ja tamponitkin. Se on kupin muotoinen ja sen pohjassa on yleensä pieni tappi. Useimmiten se on valmistettu hygieenisestä ja helposti pestävästä silikonista, joka on pehmeä materiaali, jota tuskin tuntee käytön aikana. Kuppi asetetaan emättimeen, missä se kerää kuukautisvuodon sisälleen kunnes se otetaan pois ja tyhjennetään.

Henkilö, jolla on kolme kuukuppia koukistetun hauiksen päällä

Kuinka kuukautiskuppia käytetään?

Monia kuukautiskupin käyttö voi hieman jännittää, mutta sitä on turha pelätä. Se on helppoa ja opit sen nopeasti. Kuppia voi käyttää ja sen käyttöä voi harjoitella jo ennen kuukautisten alkua. Taittele kuppi ja aseta se emättimeen. Paikoilleen asetettuna se palaa takaisin muotoonsa ja muodostaa alipaineen, jolloin se kerää kuukautisveren talteen vuotamatta. Löydät alempana tästä blogipostauksesta lisää ohjeita siihen, kuinka taittelet kupin ja mitä tulee ottaa huomioon ennen sen käyttöä ja sen jälkeen.

Kuinka usein se tyhjennetään?

Yleinen suositus on, että kuppia voi pitää paikallaan tyhjentämättä jopa 12 tuntia. Jos kuukautisvuotosi on runsasta, voi olla tarpeellista tyhjentää se useammin. Kun peset kupin huolellisesti, se pysyy käyttökelpoisena todella monta vuotta. Tarkka käyttöikä vaihtelee tuotteittain, mutta jotkut tuotemerkit, kuten OrganiCup ja Lunette, lupaavat tuotteidensa kestävän käytössä jopa 10 vuoden ajan.

Kuinka kuppi asetetaan paikalleen?

 1. Aloita pesemällä kätesi ja kuukautiskuppi huolellisesti. Käytä mieluiten mietoa hajustamatonta intiimisaippuaa.

 2. Asetu mukavaan haara-asentoon, jossa sinun on helppo rentoutua. Joidenkin mielestä WC-istuimella istuva asento on paras, toiset ovat mieluummin seisaallaan toinen jalka esimerkiksi WC-istuimen reunalle nostettuna. On yksilöllistä mikä toimii, eikä mikään asento ole väärä.

 3. Taittele kuppi, jotta se olisi pienempi ja helpompi asettaa paikalleen. Lue lisää erilaisista taittelumetodeista alempana.

 4. Avaa häpyhuulet ja aseta kuppi emättimeen suuosa edellä. Sitä ei tarvitse viedä yhtä syvälle kuin tamponia. Kaikki kehot ovat erilaisia, joten tunnustele itse, missä kohdin kuppi istuu paikalleen mukavimmin. 

 5. Vedä hieman tapista. Jos kuppi pysyy paikoillaan, se on muodostanut alipaineen emättimeen ja asettunut hyvin paikoilleen. Jos se liukuu helposti alaspäin, voit avittaa sitä sormillasi hieman ylöspäin ja auki, tai pyöräyttää kuppia emättimessä niin, että sen taitos avautuu kunnolla.

VINKKI! Aivan ensimmäisellä kerralla voit käyttää samanaikaisesti myös pikkuhousunsuojaa. Näin sinun ei tarvitse pelätä turhaan punaisia tahroja alushousuissasi, jos et ole varma, onko kuppi asettunut oikein paikoilleen. On täysin tavallista, että kuukupin käyttö vaatii muutaman harjoituskerran.

Henkilö istuu sängyllä kuukuppi kädessään

Kuinka se otetaan pois?

Kun kuppi on täynnä tai ollut käytössä noin 12 tuntia, on aika tyhjentää se. Näin teet sen:

 1. Aloita pesemällä kätesi huolellisesti. Jälleen kerran on hyvä käyttää mietoa hajustamatonta intiimisaippuaa.

 2. Asetu mukavan tuntuiseen haara-asentoon. On tärkeää, että voit pitää asennossa emättimen alueen rentona. Ehkäpä sama asento, jossa laitoit kupin sisään toimii tähänkin suuntaan, mutta voi myös olla, että toinen asento tuntuukin paremmalta.

 3. Ota kuppi etusormen ja peukalon väliin. Paina sitä sormella vapauttaaksesi alipaineen. Ota sen jälkeen kiinni sen sivuilta ja vedä, kunnes tunnet sen liukuvan alaspäin. Kuppia ei kannata poistaa vetämällä antennista, koska se saattaa tuntua alipaineen takia todella epämiellyttävältä. 

 4. Vedä kuppi ulos ja tyhjennä se. 

 5. Huuhtele ja pese kuppi hajustamattomalla intiimisaippualla. Jos sinulla ei ole intiimisaippuaa, huuhtele kuppi huolellisesti ja painele kuivaksi vessapaperilla. Voit käyttää myös puhdistuspyyhettä, kuten Lunette Kuukupin Puhdistuspyyhkeet. Ne ovat käteviä esimerkiksi matkoilla.

 6. Kun kuukautiskuppisi on puhdas, voit asettaa sen takaisin paikoilleen.

Käsi pitee kuukuppia, jonka sisällä on kukkia

Kuinka kuukautiskuppi puhdistetaan?

Kaiken emättimeen asetettavan suhteen on aina tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta ja tämä koskee myös kuukuppeja. Emättimeen päätyvät mikrobit voivat johtaa ikäviin ja epämiellyttäviin tartuntoihin ja tulehduksiin, kuten virtsatie- tai emätintulehdukseen.

Päivittäisessä käytössä kuukautisten aikana kuppi tulee puhdistaa tyhjennyksen yhteydessä miedolla intiimisaippualla tai varta vasten tuotteen puhdistukseen tarkoitetulla saippualla. Käytä haaleaa vettä ja huuhtele huolellisesti, ettei kuppiin jäisi saippuajäämiä. Emättimen pH-tasapaino nimittäin kärsii saippuasta. Joissain kuukuppimalleissa on myös pienet ilmareiät alipaineen tasaamiseksi, jotka tulee puhdistaa mahdollisista verijäämistä tai saippuasta. Voit käyttää tähän esimerkiksi kostutettua pumpulipuikkoa.

Ennen kuin käytät tuotetta ensimmäistä kertaa, se pitää desinfioida keittämällä. Näin varmistat, että mahdollisesti tuotannon aikana siihen päätyneet haitalliset mikrobit eivät päädy kosketuksiin emättimesi kanssa. Kuppi tulee keittää myös aina ennen kuukautisia ja kuukautisten jälkeen. Näin voit olla täysin varma siitä, että siinä ei ole bakteereita eikä muita epäpuhtauksia, kun asetat sen emättimeen. 

Kuinka kuppi keitetään?

 1. Valitse sopiva kattila. Se ei saa olla liian pieni.

 2. Täytä kattila vedellä ja laita vesi kiehumaan.

 3. Upota kuppi kiehuvaan veteen ja anna sen kiehua käyttöohjeissa suositellun ajan. Joidenkin kuppien kohdalla keittoaika on muutama minuutti, mutta jotkut vaativat pidemmän ajan. Huolehdi, että kuppi ei osu kattilan pohjaan. 

 4. Ota kuppi vedestä ja anna sen jäähtyä ennen kuin asetat sen sisällesi.

Kuusi kuukuppia ja glitteriä vaaleanpunaista taustaa vasten

Mikä koko sopii minulle parhaiten?

Kuppien koko vaihtelee malleittain. Suurimmalla osalla tuotemerkeistä on valittavana myös eri kokovaihtoehtoja.

Kokosuositukset myös vaihtelevat hieman riippuen tuotemerkistä, mutta jos tiedät, että kuukautisesi ovat runsaat, kannattaa valita suurempi kuppi. Monet suosittelevat, että suurempi kuppi on myös paras vaihtoehto emättimen kautta synnyttäneille. Pientä kokoa suositellaan tavallisesti synnyttämättömille ja niille, joiden kuukautisvuoto on vähäistä tai keskitasoa. Mutta on tärkeää alleviivata taas, että kaikkien kehot ovat erilaisia, joten saatat hyvin olla synnyttänyt nainen, jolle sopii parhaiten pienikokoinen kuppi tai synnyttämätön normaalivuotoinen nainen, jolle suurikokoinen kuppi on varmempi valinta.

Jos sinun on vaikeaa päättää, minkä kokoisen kupin valitsisit, suosittelemme ostamaan kuukuppisetin, esimerkiksi Satisfyerin Feel Confident tai Feel Secure -pakkauksen, jotka sisältävät kaksi eri kokoa.

Osta Satisfyer-kuukupit täältä

Henkilö käsivarret koukussa molemmilla sivuilla ja hauisten päällä kuukuppeja

Mikä kuukuppi on paras?

Kuukautiskuppeja on tarjolla monenlaisia ja niillä on kaikilla omat hyvät puolensa. Se, mikä niistä on paras juuri sinulle, on luonnollisesti yksilöllistä. Se riippuu esimerkiksi emättimesi muodosta, mahdollisista yliherkkyyksistä ja monesta muusta seikasta. Esittelemme alla pari suosituinta kuukuppimerkkiä. 

Organicup

OrganiCup on kasvattanut nopeasti suosiotaan ja siihen on syynsä. Tuotemerkkiin liittyy paljon positiivisia mielleyhtymiä, kuten vegaanisuus ja kestävä kehitys. Sen lisäksi heidän nettisivuiltaan saa runsaasti tietoa tuotteesta ja sen käytöstä. OrganiCup Kuukuppi on pakattu taiteltuun paperiaskiin, joka toimii samalla myös käyttöohjeena, jotta se aiheuttaisi mahdollisimman vähän pakkausjätettä.

Saat mukana myös pienen puuvillaisen säilytyspussin, jossa voit säilyttää kuppia kuukautisten välillä. Kätevässä kupissa on ilmareiät ja näppärä antenni. Pisteenä i:n päällä sen käyttöikä on jopa 10 vuotta.

Osta OrganiCup täältä

Lunette

Suomalainen Lunette on ollut jo pitkään naisten suosiossa ympäri maailman ja tarjoaa monilta osin samat hyvät ominaisuudet kuin OrganiCup.

Kuten Organicup, myös Lunette kestää käytössä kokonaiset 10 vuotta. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan alusta asti Suomessa ja tuotemerkki työskentelee aktiivisesti kestävän kehityksen parissa, keskittyen etenkin sosiaalisiin kysymyksiin ja seksuaalivalistukseen. Merkin suosio viittaa siihen, että monille asiakkaille laadun lisäksi myös yrityksen missiolla on merkitystä hygieniatuotteita valitessa. 

Osta Lunette Kuukuppi täältä

Käsi kaataa glitteriä kuukupista pinkkiä tausta vasten

Miksi kannattaa käyttää kuukuppia?

Kuukuppi on monella tavoin kuukautissiteitä ja tamponeja parempi vaihtoehto. Yksi suurimmista syistä tähän on kupin pitkä ikä. Kun vältät kertakäyttötuotteita, säästät nimittäin selvää rahaa ja aikaa vuosien varrella. Jos yksi paketti siteitä tai tamponeja maksaa 3-5 euroa kuukaudessa, kertyy niille hintaa vuosien varrella satoja euroa. Kuukautiskuppi puolestaan maksaa keskimäärin 25 euroa ja kestää jopa 10 vuotta.

Sen lisäksi säästät myös luontoa kuukausittaiselta muovi- ja pahviroskalta. Joten jos haluat pitää hyvää huolta planeetastamme, kestävän hygieniatuotteen valitseminen voi hyvinkin olla pieni, mutta merkittävä teko.

Kukkarosi ja koko planeetan lisäksi tämä kuukautistuote on hyväksi myös terveydellesi. Se nimittäin on erittäin turvallinen emättimen herkälle mikrobitasapainolle, eikä vahingoita intiimialueiden limakalvoja. Kun käytät siteitä ja tamponeja, ne voivat kuivattaa limakalvoja, koska ne imevät kosteutta itseensä. Kuppi kerää myös kerralla suuremman määrän verta kuin tamponi tai side, joten säästyt myös ylimääräisiltä vessareissuilta.

Oikein asetettuna se on myös miellyttävän huomaamaton. Se ei vuoda ohi eikä aiheuta hajuhaittoja, joten se sopii myös erityisen hyvin urheilullisille tyypeille.

Glitteriä pursuava kuukuppi henkilön vatsalla

Erilaisia tapoja taitella kuukuppi

Erilaisia kuukautiskupin sisään asettamista helpottavia taittelutapoja on lukuisia ja on jälleen kerran yksilöllistä, mikä niistä sopii sinulle parhaiten. Tässä on esiteltynä muutamia yleisimpiä taittelumetodeja, joita voit kokeilla päästäksesi alkuun.

C-taitos

Tämä on ehdottomasti yleisin ja helpoin taitos, joka sopii useimmille naisille. Litistä kuppi ja taita sen molempia reunoja niin, että reuna muodostaa C-kirjaimen.

7-taitos

7-taitos tekee kupista hieman pienemmän, jolloin sisään asettaminen on helpompaa. Tässä metodissa kupista tulee ottaa tiukka ote. Aloita jälleen painamalla kuppi litteäksi. Sen jälkeen ota yksi kulma ja taita se viistosti alaspäin niin, että reuna muodostaa numeron 7. 

Labia-taitos

Tämä taitos voi vaikuttaa hieman hankalalta, mutta se toimii erityisen hyvin todella pehmeästä materiaalista valmistetuille kupeille, jotka eivät avaudu niin helposti ollessaan emättimessä. Ota kiinni kupin reunasta ja nipistä sitä sormilla yhteen. Paina nipistetty osa kiinni reunan avoimeen osaan ja taittele loput reunasta sen päälle. Jos taittelit sen oikein, näet kaksi "silmukkaa" kupin sivulta katsottuna.

Simpukkataitos

Kuten labia-taitos, simpukka toimii myös parhaiten pehmeille kupeille. Taittelet kupin painamalla sen toisesta reunasta sisään, aivan kupin pohjaan asti. Sen jälkeen nipistä kuppia tiukasti yhteen, ettei se avaudu ennen kuin asetat sen sisällesi.

Henkilö jonglööraa kuukupeilla

Osta kuukuppisi Sinfulilta

Toivomme, että tämä blogipostaus antoi sinulle riittävästi tietoa kuukupin käytöstä, jotta olet valmis kokeilemaan sitä. Olemme varmoja, että ilahdut sen kaikista hyvistä puolista. Jos sinulla on jotain kysyttävää, ystävällinen asiakaspalvelumme on aina valmiina auttamaan sinua.

Saa 10% alennusta seuraavasta tilauksestasiTilaa Sinfulin uutiskirje

Tilaa uutiskirje ja saa 10% alennusta seuraavasta tilauksestasi. Uutiskirje sisältää kohdennettua markkinointia ja tarjoaa VIP-pääsyn parhaisiin tarjouskampanjoihin, uusimpiin tuotelanseerauksiin ja mahtaviin kilpailuihin. Voit perua suostumuksesi milloin tahansa. Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteemme mukaisesti.

Huomiota herättämätön paketti
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksille

Toimitus

Turvallinen maksu

Sinful / Mcompany, Ainontie 5, Ovet 20-24, 01630 Vantaa - Y-tunnus: 2590854-1

Kaikki mallit ovat täysi-ikäisiä.

Copyright © 2008-2024 Sinful