Huomiota herättämätön paketti
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksille
 • Huomiota herättämätön paketti
 • Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksille
Kukkasia aseteltuna kohdun muotoon vaaleanpunaista taustaa vastenKukkasia aseteltuna kohdun muotoon vaaleanpunaista taustaa vasten
Oppaat
Sexual Wellness Specialist
Päivitetty viimeksi:22/06/2022

Opi tuntemaan kuukautisesi paremmin

Sisällysluettelo

Joillekin kuukautiset ovat uskollinen kumppani, joka ei vaikuta elämään kovinkaan paljon. Toisille se on kuukausittainen koettelemus täynnä tuskallista ja/tai emotionaalista kaaosta.

Jos olet yksi ensimmäisen esimerkin onnekkaista, salli minun onnitella sinua. Jos taas esimerkki kaksi kuvaa tilannettasi paremmin, niin tervehdin sinua jättihalauksella (itse asiassa haluan halata teitä molempia).

Joo, olen numero kakkonen. Yksi heistä, jotka joutuvat työskentelemään lujasti hyväksyäkseen kuukautisensa ja kaikki ne hämmästyttävät asiat, joita varten ne todella ovat olemassa: kehoni lisääntymiskyvyn vuoksi. Vaikka olenkin kiitollinen tästä hedelmällisyydestä, tarkastelen silti kuukautisiani katkerin silmin.

Mutta mitä keholle oikein tapahtuu, kun kuukausittainen vuoto alkaa? Tuleeko se yksin vai tuoko se seuraa? Ja mitä voit tehdä asialle?

Näihin kaikkiin annan vastauksen tässä blogikirjoituksessa. Ota esille lämpötyyny ja suklaata ja lue kanssani.

Lautasellinen suklaata ja kukkia

Mitä tapahtuu, kun sinulla on kuukautiset?

Kun tyttönä saavutat murrosiän ja alat ovuloida, saat myös ensimmäiset kuukautisesi. Luvassa on kuukausittainen verenvuoto, jos kuukautiskiertosi on säännöllinen.

Ensimmäisistä kuukautisista voi kulua muutamakin vuosi, ennen kuin kierto vakiintuu, mutta joillakin se pysyy epäsäännöllisenä aina vaihdevuosiin saakka.

Aikuisen naisen kierto kestää keskimäärin 28 päivää, mutta 23–35 päivää on niin sanotun "normaalin" sisällä. Kiertosi alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä.

Kun ovulaatio on ohi, eikä muna ole hedelmöittynyt, se huuhtoutuu ulos kuukautisveren mukana, joka koostuu myös kohdusta poistuvasta limakalvosta.

Kuukautisveren väri voi vaihdella. Se voi olla täysin punaista, tummanpunaista, ruskehtavaa tai koostumukseltaan möykkyistä tai ohutta.

Jotkut naiset eivät juuri huomaa kuukautisiaan muuten kuin sen puolesta, että he vuotavat verta.

Muiden naisten kuukausittaiseen verenvuotoon liittyy valitettavasti useita fyysisiä ja henkisiä hankaluuksia.

Kuukautiset tulevat harvoin vailla vaivoja

Monet naiset myöntävät, että tunteet ovat hieman pinnassa kuukautisia edeltävinä päivinä.

Pinna palaa helpommin, herkistyt jopa mainoksista ja yhtäkkiä voi olla tuskastuttavan ärsyttävää kuulla muiden ihmisten hengitysääniä.

Tarkoitan, tarvitseeko sinun todella huohottaa niin lähellä minua, häh?

Anteeksi. Mutta tältä minun todellisuuteni näyttää kerran kuukaudessa. Ehkä myös sinun.

Kuukautissieni, kuukautiskuppi, tamponi, terveyssiteet ja kukat

PMS

Arvasit jo varmaan, että puhun PMS:stä. Tai premenstruaalisesta oireyhtymästä, kuten sitä myös kutsutaan.

PMS voi esiintyä voimakkaampana tai lievempänä. Kuitenkin, American Mayo Clinicin mukaan 75 % kaikista naisista kärsii vähintään yhdestä tai useammasta PMS-oireesta.

Oireet voivat olla sekä fyysisiä että henkisiä. Ehkä oletkin jo kuullut tai kokenut turvotusta, rintojen kipeytymistä, päänsärkyä, surua ja ärtyneisyyttä?

Jotkut naiset kokevat PMS:n niin äärimmäisen vahvana, että he eivät käytännössä ole toimintakykyisiä. Voi olla tarpeen ilmoittaa töihin olevansa kipeänä ja perua tapaamisia, jotta päivistä selviää.

Tällöin kyse voi olla PMD:stä.

PMD

PMD tarkoittaa premenstruaalista dysforiaa. Noin 3–5 % tytöistä ja naisista, joilla on kuukautiset, kokevat mielialanvaihtelunsa niin rajuina, että heistä tulee jopa ahdistuneita tai masentuneita.

PMD rekisteröitiin ensimmäisen kerran WHO:n sairauksien ja häiriöiden luetteloon 1.1.2022. Aivan uskomattoman hienoa, sillä sen ansiosta on vihdoin mahdollista mennä lääkäriin hakemaan hoitoa.

Kukaan ei hyödy mitään näistä kuukausittaisista sukelluksista – vähiten he, jotka niistä kärsivät.

Sekä PMS:n että PMD:n oireet häviävät tyypillisesti kuukautisten ensimmäisten päivien aikana ja pysyvät poissa ainakin seuraavaan ovulaatioon asti.

Kuukautisveri – mitä sille voi tehdä?

Kun olin nuorempi, vaihtoehtoja kuukautisveren hallintaan ei ollut paljon. Terveyssiteet ja tamponit. Siinä kaikki.

Vaikka nämä kaksi vaihtoehtoa ovat edelleen olemassa, markkinoilla on nyt myös muita vaihtoehtoja. Siitä on hyötyä sekä meille, joilla on kuukautiset että rakkaalle planeetallemme.

Mutta ennen kuin tämä muuttuu ilmastokeskusteluksi, haluaisin esitellä teille eri vaihtoehdot.

Pehmeät tamponit, kuukautiskuppi, tamponi, terveyssiteet ja kukat

Kuukautissiteet

Tunnistat kuukautissiteet luultavasti television ja lehtien mainoksista. Alushousuihin laitettavat liidunvalkoiset, liimattavat tuotteet, joiden päälle on usein kaadettu jotain sprinklerinestettä muistuttavaa.

Kiitos mainosmaailmalle, että annoit meille tämän realistisen kuvan kuukautisverestämme (sanoo ei kukaan ikinä!).

Vaihtoehtoina on pitkiä terveyssiteitä, lyhyitä terveyssiteitä, paksuja terveyssiteitä ja ohuita terveyssiteitä. Voit valita terveyssiteen siivekkeillä tai ilman, paperinohuen terveyssiteen sekä terveyssiteen, joka on niin paksu, että tuntuu kuin jalkojen välissä olisi vesimeloni (jos olet synnyttänyt aiemmin, saatat tietää mitä tarkoitan).

Asetat kuukautissiteen vain alushousuihisi, missä se kerää veren. Se on niin yksinkertaista.

Terveysside kukilla ja glitteriä

Tamponit

Tamponi asetetaan emättimeen, jonne sen tulee asettua mukavasti ja imeä kuukautisveresi itseensä.

Tamponeja on saatavilla asetusholkilla tai ilman, ja se on täysin sinun päätettävissäsi, kumpaa tekniikkaa suosit.

Muista vaihtaa tamponi säännöllisesti TSS:n (toksisen sokkioireyhtymän) välttämiseksi. Säännöllisesti tarkoittaa 3–4 tunnin ja enintään 8 tunnin välein.

Tamponit ja glitteriä

Kuukautisalushousut

Sana kuukautisalushousut ei varsinaisesti tihku seksikkyyttä.

Minun maailmassani kuukautisalushousut ovat aina olleet laatikon pohjalla majailevat hieman liian suuret ja hieman liian reikäiset puuvilla-alushousut, jotka otetaan esille muun raskaan sarjan varustuksen ohessa toisena kuukautispäivänä, jolloin verenvuoto on voimakkaimmillaan.

Mutta olen pikkuhiljaa tottunut siihen, että kuukautisalushousut ovat nykyään jotain muuta. Ne ovat pikkuhousut (ei Bridget Jones -tyyppiset, olen nähnyt upean pitsisiä), joissa on imukykyiset kerrokset, jotka toimivat samalla tavalla kuin terveyssiteet, mutta jotka voi pestä yhä uudelleen.

Ja tämä on varsin näppärää, jos haluat välttää asettamasta jotain emättimeen, mutta samalla olet kyllästynyt muoviin, liimaan, siivekkeisiin ja tavallisten terveyssiteiden käyttökustannuksiin.

Kuukautiskuppi

Kuukuppi on ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteisille kertakäyttötuotteille. Koska sen sijaan, että täyttäisit ostoskorisi uusilla terveyssiteillä ja tamponeilla joka kuukausi, voit käyttää kuukautiskuppia aina uudelleen. Jopa 10 vuoden ajan.

Kuppi on tyypillisesti saatavilla 1–2 eri koossa riippuen siitä, oletko synnyttänyt ja kuinka paljon vuodat. Voit kokeilla eri tekniikoita sen asettamiseen. Kupin on oltava emättimesi sisällä, jotta se voi kerätä veren sisälleen.

Sitä voi pitää paikoillaan 8-12 tunnin ajan (lue aina oman kupin ohjeet), minkä jälkeen se otetaan pois, tyhjennetään, pestään, ja voidaan asettaa heti takaisin.

Kupin paikalleen asettaminen saattaa vaatia vähän harjoittelua ja näppituntumaa (puhumattakaan siitä, että sen saa ulos – älä yritä ensimmäistä kertaa töissä - usko kokenutta). Mutta kun se on sisällä, homma rokkaa. Itse asiassa et tunne kuppia lainkaan, kun se on kunnolla paikallaan.

Voit oppia lisää tästä pienestä ihmeestä ultimaattisesta oppaasta kuukautiskuppin käyttöön.

Kuukautiskuppi, jonka sisällä on kukkia

Pehmeät tamponit

Pieni pehmeä tamponi toimii samalla tavalla kuin tavallinen tamponi. Se työnnetään emättimeen (ekalla kerralla pienellä määrällä vesipohjaista liukuvoidetta siveltynä), jossa se kerää veren itseensä.

Hieno asia tällaisessa pehmeässä tamponissa on, että voit liikkua niin vapaasti kuin haluat ja jopa harrastaa penetroivaa seksiä, jos kumppanisi tai dildosi ei ole liian pitkä.

Se voi olla paikallaan 4–8 tunnin ajan riippuen siitä, kuinka paljon vuodat, oletko käynyt uimassa jne.

Pehmeät tamponit ja kukat

Uudelleenkäytettävät kuukautissuojat

Jos haluat käyttää terveyssiteitä, supermarketista löytyville terveyssiteille on olemassa vaihtoehto. Nimittäin uudelleenkäytettävät terveyssiteet. Ne ovat imukykyisiä kankaisia terveyssiteitä, jotka voit laittaa tavallisiin pikkuhousuihin painonapin avulla.

Se on niin yksinkertaista.

Kuukautissieni

Saatat ajatella, että sienet ja kuukautiset vaikuttavat oudolta yhdistelmältä, mutta naiset ovat käyttäneet luonnollisia kuukautissieniä kuukautisten aikana satojen vuosien ajan.

Kuukautissieni emättimessä on mahdollista harrastaa penetroivaa seksiä, ja sekä Kleopatra että prostituoidut ovat hyödyntäneet sitä erinomaisesti.

Sieni leikataan sopivan kokoiseksi, jonka jälkeen sitä liotetaan niin, että se pehmenee. Sitten se on valmis asetettavaksi emättimeen, jossa se imee kuukautisveren.

Se tulee asettaa enintään 8 tunniksi, kuten tamponitkin. Ja kun otat sen pois, voit huuhdella sen ja laittaa heti takaisin.

Kuukautissienen käyttöikä on 3–6 kuukautta, joten tätä voisi kutsua myös astetta kestävämmäksi valinnaksi.

Kuukautissieni glitterillä

Vapaa vuoto

Mitä tulee kuukautisveren käsittelyyn, sinulla on tietysti myös mahdollisuus olla tekemättä mitään. Eli vuotaa vapaasti.

Vapaasti vuotaessasi, vuodat verta suoraan alushousuihisi. Joistakin ihmisistä tämä saattaa tuntua rajan ylittämiseltä. Varsinkin päivinä, jolloin vuotoa on runsaasti.

Nainen kuitenkin vuotaa kuukautisten aikana keskimäärin 0,5 dl, joten on itse asiassa melko rajallista, kuinka pahaksi vuoto voi yltyä.

Vapaasti vuotaminen vaatii tietenkin hieman enemmän pyykinpesua ja alushousujen vaihtoa.

Henkilökohtaisesti en mielelläni lisää kotitöiden määrää entisestään, mutta mielestäni ajatus vapaasta vuotamisesta ilman huolta on voimakas ja vapauttava.

Valkoiset pikkuhousut ja glitteriä

Verta, hikeä ja kyyneleitä

Riippumatta siitä, kuinka kuukautisesi käyttäytyvät ja saapuko kuukautisten seurana yksi tai useampi seuralainen, toivon, että sinulla on hyvä suhde kuukautisiisi. Koska olet jumissa niiden kanssa vaihdevuosiin asti.

Vaikka on aikoja, jolloin en malta odottaa, kunnes verinen helvetti on todella ohi, harjoittelen omiin kuukautisiini suhtautumista ystävällisemmällä tavalla.

Ja sisarellinen rakkaus mielessä, ollaan kärsivällisiä toisiamme kohtaan, kun riitelemme ensimmäisenä päivänä, vuotamme verta toisena päivänä, olemme syöneet kaiken kakun kolmantena päivänä, olemme väsyneitä ja laiskoja neljäntenä päivänä ja toivottavasti vähän enemmän omia itsejämme päivänä viisi.

Pidä huolta itsestäsi ja vuodostasi!

Kuukautissieni, kuukautiskuppi, tamponi, pehmusteet, pehmeät tamponit ja kukat

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  Saa 10% alennusta seuraavasta tilauksestasiTilaa Sinfulin uutiskirje

  Tilaa uutiskirje ja saa 10% alennusta seuraavasta tilauksestasi. Uutiskirje sisältää kohdennettua markkinointia ja tarjoaa VIP-pääsyn parhaisiin tarjouskampanjoihin, uusimpiin tuotelanseerauksiin ja mahtaviin kilpailuihin. Voit perua suostumuksesi milloin tahansa. Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  Huomiota herättämätön paketti
  Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksille

  Toimitus

  Turvallinen maksu

  Sinful / Mcompany, Ainontie 5, Ovet 20-24, 01630 Vantaa - Y-tunnus: 2590854-1

  Kaikki mallit ovat täysi-ikäisiä.

  Copyright © 2008-2024 Sinful