TickHuomiota herättämätön paketti
TickIlmainen toimitus yli 59 € tilauksille
 • TickHuomiota herättämätön paketti
 • TickIlmainen toimitus yli 59 € tilauksille
Kirjaimet BDSM ja seksilelujaKirjaimet BDSM ja seksileluja
Oppaat
Copywriter
Päivitetty viimeksi:11/08/2022

Ultimaattinen BDSM-opas: D on yhtä kuin Dominance ja Discipline

Sisällysluettelo

Tämä artikkeli kuuluu kolmiosaiseen sarjaan, jossa kerromme, mistä kirjaimet BDSM tulevat ja mitä ne käytännössä tarkoittavat erilaisissa leikeissä.

Sarjan kaksi muuta artikkelia löydät täältä:

Kirjain D viittaa itse asiassa kahteen sanaan, jotka ovat Dominance eli dominanssi tai alistaminen ja Discipline eli kurinpito tai rankaiseminen. Näitä kahta käsittelemme tässä BDSM-artikkelisarjamme toisessa osassa.

Kurinpidossa on usein kyse rankaisemisesta ja palkitsemisesta. Jos rangaistukset eivät ole sinun juttusi, voit mainiosti kokeilla kurinpitoleikkejä, joissa seuraukset ovat yksinomaan myönteisiä.

Jotta leikki ei tuntuisi epäreilulta, siinä on otettava huomioon kolme tärkeää seikkaa:

 1. Syy
 2. Johdonmukaisuus
 3. Varoitus

Jos ankarat, ilkeämieliset ja epäreilut leikit ovat enemmän sinun ja kumppanisi mieleen, harrastatte tietenkin sellaisia kiltteilyn sijasta. Valinta on aina teidän!

Kirjaimet BD, bondage-köysi ja kädet, jotka pitelevät piiskaa

Kurinpitoleikkien kolme tärkeintä ohjenuoraa

Kuten sanottua, jotta kurinpitoleikki olisi kaikkien osapuolien kannalta reilu, siinä on otettava huomioon kolme tärkeää seikkaa, jotka käyn läpi tarkemmin tässä.

1. Syy

Rangaistuksen syyn on oltava aina selvä.

Kun asiat pidetään mahdollisimman selkeinä, on helpompi välttää väärinkäsityksiä. Korosta sitä, että rangaistus on seurausta virheellisestä toiminnasta, ei henkilöstä itsestään.

Kerro tarkasti, mitkä toiminnan osat ovat aiheuttaneet rangaistuksen. Tämä selkeyttää toiminnan ja rangaistuksen välistä syy-seuraussuhdetta.

2. Johdonmukaisuus

Seurauksen tulee tapahtua pian ei-toivotun toiminnan jälkeen.

Pysähdy ja kerro, mitä on tehty väärin ja miksi siitä pitäisi rangaista. Rangaistus ei saa tulla yllättäen ja ilman varoitusta. Jos säännöt muuttuvat jatkuvasti ja varoittamatta, hämmennys voi johtaa epäluottamukseen.

3. Varoitus

Anna varoitus ennen rangaistusta.

Jos kumppanisi on polvillaan ja aikoo nousta seisomaan ilman lupaa, hän ei välttämättä tiedä sen olevan kiellettyä. Silloin kumppania on syytä varoittaa: jos hän yrittää samaa uudelleen, seurauksena on rangaistus.

Henkilö istuu sohvalla kädessään bondage-köysi ja olallaan flogger-piiska

Palkitseminen kurinpitona

Jos pidät mielellään ohjat omissa käsissäsi tai haaveilet luovuttavasi kaiken vallan kumppanillesi, saatat syttyä erilaisista kurinpitoleikeistä.

Myönteiset seuraukset voivat olla mitä tahansa kehuista fyysisiin palkintoihin, kuten hyväilyihin, herkkuihin tai muihin nautinnollisiin kiitollisuudenosoituksiin.

Jos kumppanisi nauttii siitä, että hänen kerrotaan toimivan oikein, ylistys itsessään voi olla riittävä motivaatio tehdä enemmän sitä, mitä pyydetään.

Muista kehua kumppaniasi myös silloin, kun hän käyttää turvasanaa tai asettaa rajoja leikeissänne.

Kämmen, jossa lukee STOP

Rangaistus ja koulutus

Rangaistuksen käsite yhdistetään useimmiten kipuun. On kuitenkin olemassa monia muitakin keinoja rangaista. Tällainen rangaistus voi olla osa leikkiä ja tapa kouluttaa kumppania. 

Esimerkkejä kivuttomista rangaistusmuodoista voivat olla leikin keskeyttäminen hetkeksi, viiden minuutin turhauttava time-out, puhumisen estäminen suupallon avulla tai jokin muu keino, jolla toimintaa rajoitetaan tottelemattomuuden seurauksena.

Monille kipu voi olla nautinnollista, eikä se siksi toimi rangaistuksena. Jos rangaistuksesta nautitaan, kyseessä on "punishmentin" sijasta "funishment".

Joidenkin mielestä rangaistuksen ei pitäisi olla miellyttävä kokemus, vaan sen halutaan todella tuntuvan rangaistukselta.

Riippumatta siitä, nautitko rangaistuksesta vai et, tai siitä, haluatko rangaistuksen, joka on sinulle mieluisa vai ei, on tärkeää viestiä siitä selkeästi kumppanille, sillä rangaistuksen käsite on helppo ymmärtää väärin.

Muistakaa aina sopia etukäteen, millaiset rangaistukset ovat sopivia leikin aikana. Turvasanaa voi aina käyttää, myös kesken rangaistuksen.

Henkilö pitelee BDSM-läimäytintä toisen henkilön takamuksella

DS on yhtä kuin Dominance ja Submission

Seuraavassa kirjainyhdistelmässä on kyse valta-asetelmista. Toisin sanoen näissä leikeissä yhdellä osapuolella on enemmän valtaa kuin toisella.

Voi olla jännittävää kokeilla, miltä tuntuu jakaa valta epätasa-arvoisesti.

Kumppanin ohjaaminen intensiivisen kokemuksen läpi voi antaa tunteen hallinnasta, vastuusta ja voimasta, joka voi olla suorastaan päihdyttävä. Vastaavasti ohjattavaksi antautuminen voi herättää voimakkaita jännityksen, kiintymyksen ja luottamuksen tunteita.

On tärkeää muistaa, että voit harjoittaa kaikkia BDSM:n osa-alueita ilman valtapelejä.

Vallanjako ja kontrollista luopuminen vaativat paljon luottamusta, jonka rakentaminen voi viedä aikaa.

Jos valta-aspekti jätetään pois, kontrolloit itse tapahtumien kulkua. Silloin sinä ja kumppanisi pysytte tasa-arvoisina koko leikin ajan ja autatte toisianne saavuttamaan hyvän kokemuksen.

Henkilö, jolla on punaiset hiukset, kaulapanta ja kahlitut ranteet

Alistuminen

Submissive-osapuolta eli subia kutsutaan myös alistuvaksi osapuoleksi.

Tällainen henkilö nauttii voidessaan luovuttaa osan hallinnasta kumppanilleen, antautua johdatettavaksi tai alistua.

Alistuva voi esimerkiksi nauttia vapauden tunteesta, kun hänen ei tarvitse tehdä päätöksiä tai aloitteita, vaan hän voi rauhassa antautua virran vietäväksi. Alistuvan osapuolen voi sytyttää myös ajatus siitä, että hän on toisen käytettävissä.

Subi voi myös kokea jännittävänä epätietoisuuden siitä, milloin ja miten jokin tapahtuu – vaikka siitä olisi etukäteen sovittu. Tai ehkä häntä kiihottaa jokin aivan muu asia?

Henkilö polvillaan BDSM-kaulapanta käsissään

Alistaminen

Dominoiva eli hallitseva osapuoli on usein toimeenpaneva osapuoli. Toisin sanoen se, joka tekee asioita toiselle.

Siksi alistava osapuoli on enemmän kontrollissa kuin alistuva osapuoli.

Valta tuo mukanaan vastuuta, joten alistavana osapuolena oleminen ei tarkoita vapaalippua tehdä kumppanille mitä tahansa - päinvastoin!

Henkilö, jolla on toisessa kädessään flogger-piiska

Vastuu ja turvallisuus

Dominoivan osapuolen vastuulla on varmistaa, että hänellä on suostumus kaikkeen, mitä leikin aikana tehdään.

Jos on pienintäkään epäilystä siitä, hyväksyykö kumppani jonkin leikin osan, kysy.

Voit varmistaa asian kumppaniltasi monin eri tavoin, ja monet niistä voivat olla myös seksikkäitä ja tehdä kumppanisi olon entistäkin turvallisemmaksi.

Dominoivan osapuolen vastuulla on myös turvallisuudesta huolehtiminen. Kun suunnittelet uusien leikkien kokeilemista, varmista aina ensin, että olet perehtynyt niihin liittyviin turvallisuus- ja vastuukysymyksiin.

Esimerkkejä turvallisuudesta ja vastuullisuudesta

Jos esimerkiksi haluat piiskata kumppaniasi, on tärkeää tietää, mihin kohtaan hänen kehossaan voit kohdistaa piiskaniskut, jotta et satuta häntä vahingossa liikaa.

Siksi sinun on myös tiedettävä, mitkä lyömävälineet voivat aiheuttaa mustelmia ja varmistaa, että kumppanisi ymmärtää ja hyväksyy mahdolliset ihoon jäävät näkyvät merkit, jos käytätte niitä.

Henkinen turvallisuus on vähintään yhtä tärkeää kuin fyysinen turvallisuus.

Jos teet jotain "pahaa" kumppanillesi (vaikka siitä olisi sovittu), on ensiarvoisen tärkeää, että huolehdit hänestä sekä fyysisesti että psyykkisesti - sekä välittömästi leikin jälkeen että sitä seuraavina päivinä - siltä varalta, että kumppanisi kokee jälkireaktioita tai tarvitsee tavallista enemmän huolenpitoa. Tätä osaa kutsutaan jälkihoidoksi.

Don't do the crime, if you can't do the time.

Henkilö, joka on sidottu BDSM-varusteisiin

Ota nämä asiat huomioon

Köydet: jos et osaa sitoa köysiä oikein, voit aiheuttaa pysyvää vahinkoa kumppanisi hermoradoille.

Vinkki: osallistu esimerkiksi BDSM-klubin köysikurssille tai katso opetusvideoita verkossa.

Iskut: ennen kuin lyöt kumppaniasi muualle kuin pakaroille, ota selvää siitä, mihin kohtaan kehoa iskut voi kohdistaa aiheuttamatta ylimääräistä vahinkoa.

Vinkki: vältä erityisesti niveliä, luita ja elimiä.

Nipistimet: älä koskaan estä ihon verenkiertoa liian pitkäksi ajaksi, sillä se voi aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Vinkki: anna iholle pieni tauko noin 10 minuutin välein. Muista, että pahin kipu tuntuu usein vasta siinä vaiheessa, kun nipistin irrotetaan ja veri pääsee virtaamaan takaisin nipistyskohtaan.

Kuristaminen: jos et osaa oikeaa tekniikkaa, kuristusleikit voivat olla hengenvaarallisia.

Vinkki: opi ero "blood choken" ja "air choken" välillä. Osallistu kurssille tai tee kattava nettitutkimus.

Dominoivana osapuolena on sinun vastuullasi tietää, että kaikki se, mille altistat kumppanisi, on turvallista.

Se, että jokin on vaarallista, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä voisi kokeilla - sinun on vain tiedettävä, mitä olet tekemässä.

Aluksi tämä kaikki saattaa tuntua ylivoimaiselta, mutta kun olet oppinut perusasiat, voit ottaa ohjat huoletta käsiisi.

Sinua odottaa kokonainen maailma täynnä luottamusta, läheisyyttä ja kontrastintäyteisiä seikkailuja!

Kaksi henkilöä BDSM-kaulapannat kaulassaan pitelevät toistensa talutushihnaa

Nimikkeet

Erilaisia d/s-dynamiikkoja on loputtomasti, joten tässä listataan vain kaikkein tavallisimmat.

Siitä, mitä nämä nimikkeet pitävät sisällään, päättävät aina viime kädessä niiden käyttäjät. Ei siis ole olemassa väärää tapaa käyttää niitä.

Alistava ja alistuva:

Termit alistava/domi ja alistuva/subi viittaavat kontrolliin ja/tai valtaan. Toinen osapuoli määrää leikin kulun, ja toinen osapuoli noudattaa käskyjä.

Top ja bottom:

Dynamiikka, jossa ei välttämättä ole kyse eriarvoisuudesta vallan jakautumisessa. Sen sijaan tässä asetelmassa yksi johtaa ja toinen seuraa, tai yksi antaa ja toinen vastaanottaa.

Sadisti ja masokisti:

Leikki, johon liittyy tavalla tai toisella kipu ja kärsimys.

Valta voi jakautua tasa-arvoisesti tai epätasa-arvoisesti, aivan oman valintanne mukaan.

Tavallisesti toinen osapuoli nauttii kärsimyksestä, toinen taas kärsimyksen aiheuttamisesta. Kyseessä voi olla esimerkiksi kipu, nöyryytys tai painostava tilanne.

Omistaja ja orja:

Tässä dynamiikassa on vieläkin selvempää, että toisella osapuolella on kaikki valta ja toinen osapuoli eli orja on olemassa vain omistajansa nautintoa varten.

Brat ja brat-tamer:

Tässä jaottelussa alistuva osapuoli ei aina tee mukisematta sitä, mitä häneltä pyydetään. Brat on kuin pilalle hemmoteltu kakara, joka käyttäytyy tarkoituksella huonosti ja nauttii siitä saamastaan rangaistuksesta.

Omistaja ja lemmikki:

Lemmikkileikissä (petplay) alistuva osapuoli ottaa kotieläimen roolin (esimerkiksi hevonen, kissa, koira, kettu tai muu eläin). Hallitseva osapuoli on vastuussa lemmikistään.

Omistaja ja omaisuus/esine:

Alistuva osapuoli tai esine ei välttämättä ole ihminen tai hänellä ei muuten ole sananvaltaa. Esine voi olla esimerkiksi jalkarahi, wc tai leikkikalu, joka on omistajan käytettävissä.

Iso ja pikkuinen:

Iso (caregiver) ottaa aikuisen vastuun, jotta hänen kumppaninsa voi heittäytyä pikkuisena lapsenomaiseen rooliin.

Saalistaja ja saalis:

Alkukantainen peto tai saalistaja (primal predator) nauttii saaliinsa metsästämisestä, saalis (primal prey) puolestaan saalistuksen kohteena olemisesta. Osapuolten ei tarvitse leikkiä eläimiä, vaan kyseessä voivat olla vain "metsästäjän" ja "metsästettävän" roolit.

Switchit:

Tässä dynamiikassa alistavan ja alistuvan roolit voivat vaihtua.

Rooleista voidaan sopia ennen leikin alkamista, tai rooleja voidaan vaihtaa kesken leikin.

Mieltymykset dynamiikan suhteen voivat myös muuttua.

Omalta tuntuva rooli voi riippua kulloisestakin kumppanista, tai se voi muuttua ajan myötä suhteen muuttuessa.

BDSM-nimikkeitä kirjoitettuna vihreää taustaa vasten

Kurinpito ja dominanssi osana leikkiä

Kuten edellä mainittiin, minkään tällaisen dynamiikan ei tarvitse sisältää seksuaalisia elementtejä.

Roolin ottaminen voi olla eräänlainen henkireikä.

Seksi voi ilman muuta liittyä eri dynamiikoihin, mutta vaikka toinen osapuoli leikkisi pikkuista tai eläintä, kyseessä on aina todellisuudessa suostuvaisten aikuisten välinen suhde.

Niin kauan kuin osapuolet ovat aikuisia, antavat suostumuksensa ja pysyttelevät lain paremmalla puolella, vain mielikuvitus on rajana sille, miten voitte sisällyttää kurinpidon ja dominanssin leikkeihinne.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  Tilaa Sinfulin uutiskirjeSaa 10% alennusta seuraavasta tilauksestasi

  Tilaa uutiskirje ja saa 10% alennusta seuraavasta tilauksestasi. Uutiskirje sisältää kohdennettua markkinointia ja tarjoaa VIP-pääsyn parhaisiin tarjouskampanjoihin, uusimpiin tuotelanseerauksiin ja mahtaviin kilpailuihin. Voit perua suostumuksesi milloin tahansa. Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  TickHuomiota herättämätön paketti
  TickIlmainen toimitus yli 59 € tilauksille

  Toimitus

  Turvallinen maksu

  Sinful / Mcompany, Ainontie 5, Ovet 20-24, 01630 Vantaa - Y-tunnus: 2590854-1

  Kaikki mallit ovat täysi-ikäisiä.

  Copyright © 2008-2024 Sinful